dscf0628.jpg

【全篇都係廣東話,因為這一篇無咩點比心機寫。反正都無咩人 care 】
Tiney 買了台平霸 eee 來流動做功課。 It is ULTRA portable.
華記擁抱 Linux 係好,不過都請華記專重開源遊戲規則。有人發現他們改了一些 GPL Code ,卻沒有根據 GPL 要求開放源碼。
比人揭破,又掟一堆垃圾上個 Website 話係原始碼,點知入面竟然係 DEB 。玩得 Linux 都知 DEB 係 Binary 而唔係 Source Code 。又有啲 Code 無比。
GPL 的精神係無秘密。想用人家的 Code 又要秘密,不如一開波就自已寫、咪煩啦。你估班開源狂熱份子真係唔會告你咩,而家呢班友有 EFF。唔好以為你讀 Com Sci 真係唔駛讀 Law 先得假。其實要「秘密」又唔係無方法。老實講,End user 採 Q 你 Open 唔 Opensource 咩。係嘈,都係想研究果班友想要 Source code 又得唔到先嘈。GPL 無講明要將 Source code 放在 Website 。好似另一家受 Linux Opensource 之惠的台企 Synology ,佢都無將佢 Network Attached Storage 嘅 Linux 核心 Source Code 放上網。但係佢有無因為咁而違反 GPL ?又無喎。因為佢響 Website 提供左獲得 Source Code 的方法,就係要寄信去申請,根據 GPL 原則咁都叫 Opensource 。點解華記唔咁做呢?原因主要係心態問題,覺得攞人野係應份,比野人係 on9 。

話雖如此,我都想 Contribute to eeepc 的社群。例如開始向 lazyeeepc 的開發者提供意見,也想 recompile 一些東西。華記自己的 Repo ,近乎無 Software 。要自加 Debian 的 Repo 。可是 Debian 的 Repo 部份軟件的 Binary 在 eee 上執行時會好怪。我想試下 Recopile ZSNES from source. 睇下會唔會好一點。